Writely

A Writely egy on-line web-es szövegszerkesztő. Elismerő bár nem szuperlatívusz mondatokat szólhatnék róla. Idővel egyre több és több on-line widget (szerkentyű) lát napvilágot. Az on-line (főleg Java-s) játékokat már megszoktuk, tör előre a kommunikáció és az on-line iroda. Gondoljuk tovább, milyen is lehet majd az élet úgy 15 év múlva. Szerencsére vagy nem a gazdaságpolitika, pénz, gátat szab fejlődésünk és briliáns ötleteink azonnali, töretlen térhódításának.

Az on-line iroda előfutára (writely) tehát már itt van a sarkon. Az on-line, letölthető operációs rendszerekre azonban még egy kicsit várnunk kell. A mobilipar rohamos fejlődése a sávszélességet is magával húzza. Remélhetőleg idővel az Interneten keresztül nézünk TV-t, töltünk le DVD-t és telefonálunk. Innen viszont már csak egy lépés az on-line operációs rendszer.

Egy napon, mint említettem úgy 15 év múlva, operációs rendszerünket is a net-ről fogjuk letölteni. A számítógép bekapcsolásakor a BIOS megkérdezi, hogy melyik server-ről, éppen melyik op-rendszert töltse le nekünk.

Jelenleg a mindennapi munkámhoz (főleg új programjaim teszteléséhez) használom a WMware programot (Virtuális számítógép), mellyel több op-rendszert is futtathatok egyszerre. Régebben ehhez, (fájdalmasan) újra kellett indítani a számítógépet vagy több számítógépet tartani.

Nos az on-line operációs rendszer is valahogyan így működik majd. Letölthetünk és futtathatunk párhuzamosan akár több rendelkezésünkre álló op-rendszert és talán már laptop-ot sem kell magunkkal cipelnünk, mert az on-line oprendszer futtatására alkalmas számítógép mindenhol elérhető lesz, ahogyan természetesen az Internet is.

A homo ludens tehát tör előre, ki tudja merre tart a fantáziája biztos nem tartja vissza…

Azért én maradok továbbra is: human bee-ing!

Leave a Reply